Opleiding en educatie

foto-opleidingIk kan nog geen instrument bespelen!

Geen probleem! Als lid van onze vereniging heb je de mogelijkheid om lessen te volgen. We werken samen met een aantal ervaren docenten en het Centrum voor de Kunsten(CKE). Je bepaalt samen met je docent wanneer je les hebt. De lessen gaan in je eigen tempo. Zo stomen we je klaar om mee te spelen in het orkest.

Ik heb geen instrument…

Geen instrument? Geen probleem! Je krijgt van ons een instrument in bruikleen. Je betaalt hiervoor een borg. Lever je het instrument weer goed verzorgd in? Dan krijg je deze borg uiteraard terug,

Wat kosten de lessen?

Voor de lessen voor kinderen t/m 18 jaar zijn een paar opties.

  1. Je kunt via de vereniging lessen volgen bij het CKE. Je krijgt dan individueel 20 minuten les per week. De kosten van het lidmaatschap worden dan € 248,- voor 10 maanden les. Daarnaast betaal je per maand  € 10,- lidmaatschapskosten. In deze optie dragen wij als vereniging bij aan de leskosten. Je gaat de verplichting aan om voor het hele lesjaar (=schooljaar) de kosten te voldoen aan de vereniging.
  2. Je kunt ook lid worden van de vereniging en les volgen bij een van onze eigen (professionele) docenten. De kosten hiervoor zijn hetzelfde als bij de lessen bij het CKE. De vereniging draagt ook in deze optie nu een deel van de kosten. Subsidie voor deze optie is niet mogelijk.
  3. Je wordt lid van de vereniging, maar je regelt zelf de muziekles bij het CKE. Voor de kosten voor een jaar muziekles verwijzen wij je naar de website van het CKE (www.cke.nl) Wanneer je voor deze optie kiest, moet je zelf zorgen voor je instrument. Je krijgt dan wekelijks een groepsles van een half uur.
Subsidie

Er is een mogelijkheid om subsidie aan te vragen bij het Jeugdcultuurfonds. Voor meer informatie en de voorwaarden verwijzen wij je naar de website van dit fonds. (www.jeugdcultuurfonds.nl)

De subsidie is inkomensafhankelijk en moet door de basisschool worden aangevraagd. Als er een subsidie wordt toegekend wordt die uitbetaald aan het CKE of de vereniging. Uiteraard wordt dat geld van de kosten voor de lessen afgetrokken.

Natuurlijk hebben we ook verschillende mogelijkheden voor lessen voor volwassenen. Indien je hierover informatie wilt ontvangen, neem dan contact met ons op via bestuur@eindhovensmuziekcollectief.nl

 

Samenspelgroep

Omdat muziek maken nu eenmaal het leukste is als je dit samen met anderen kunt doen. Is er voor de leerlingen van de vereniging de mogelijkheid om mee te doen met een samenspelgroep. Jaap van Wershoven, dirigent van het orkest en tevens als docent verbonden aan het CKE leidt de samenspelgroep. Bovendien krijgen de leerlingen ondersteuning van een aantal leden uit het orkest.

De samenspelgroep repeteert op maandagavond van 19.15 – 20.00 u in Wijkcentrum De Ronde, Tongelrestraat 146 in Eindhoven. De vaste stek van het Eindhovens Muziekcollectief.

 

Educatie-projecten

Blazersklas Basisschool de Boschakker.


De opleidingscommissie van onze vereniging houdt zich sinds de opening van basisschool de Boschakker bezig met de ‘blazersklas’. Samen met het CKE en met medewerking van school, geven we de leerlingen van groep 6 een heel schooljaar lang, binnen schooltijd, wekelijks muziekles op een blaasinstrument.

Bij aanvang van het schooljaar krijgt elke leerling een blaasinstrument. Er wordt gekeken naar de wens van de leerlingen, stand van mond en grootte van handen, welk instrument is nog beschikbaar. Daarop wordt een indeling gemaakt, ook om een harmonieus geheel te krijgen. De beschikbare instrumenten zijn trompet, klarinet, saxofoon, bariton en dwarsfluit.

Voor elk groepje is wekelijks een docent beschikbaar, óf van het CKE, óf van het Eindhovens Muziekcollectief.

Een van de docenten van het CKE heeft een leuke methode ontwikkelt om te gebruiken gedurende het jaar. Ze werkt de muziek uit, zodat het voor iedere groep van instrumenten speelbaar is. De ene week repeteren we per instrumentengroepje, de andere week spelen de leerlingen de gehele les samen.

De liedjes bestaan meestal uit twee delen. Eerst een gedeelte waarin de leerlingen de tekst zingen. Ze weten dan al een beetje hoe het liedje uiteindelijk moet gaan klinken.

Het tweede gedeelte is bedoeld om lekker met het instrument aan de slag te gaan.

De klarinetten spelen bijvoorbeeld een regel van het liedje, dan de trompetten een regel enz. Er zijn ook stukjes die al de leerlingen samen spelen. Soms gebeurt dat onder begeleiding van muziek op een CD.

Al met al een hele leuke manier om de leerlingen zelf ervaring te laten opdoen met muziek maken en om ze te enthousiasmeren.

De leerlingen geven ook een aantal keren per jaar een concertje. In de week van kerst voor de ouders en andere leerlingen op school, bij de afsluiting van het schooljaar samen met Eindhovens Muziekcollectief. En op school de afsluiting in de laatste schoolweek voor de eigen ouders.

Na het schooljaar bestaat de mogelijkheid dat de leerlingen zich inschrijven bij Eindhovens Muziekcollectief en dat ze via het CKE lessen volgen.

De harmonie vormt een samenspelgroep als de vereniging voldoende leerlingen heeft. Zo leren ze al vroeg samen muziek maken. Er wordt ook naar de mogelijkheden gekeken om met de leerlingen en Eindhovens Muziekcollectief samen muziek te maken.

 

Blazersweek CKE

Jaarlijks organiseert de muziekschool een blazersweek. Daar zijn we als vereniging ook bij betrokken. Een van de doelen is om daar de komende jaren ook de blazersklas bij te betrekken.
Nu betekent het dat alle leerlingen van het CKE komen mee repeteren bij de vereniging en dat wij meewerken aan de uitvoering aan het einde van de repetitieweek.

 

Project muziekeducatie hoogbegaafde leerlingen

Binnen basisschool het Karregat zit een drietal klassen met hoogbegaafde leerlingen. Dit zijn combinatieklassen: 3-4; 5-6 en 7-8
In 2015 hebben we, wederom samen met het CKE, in drie weken tijd deze leerlingen laten kennismaken met muziek maken. Wekelijks stond een andere instrumentengroep centraal en was aanwezig om op te spelen door alle leerlingen: snaarinstrumenten, houtinstrumenten en koperinstrumenten. Aan het einde is afgesloten met een optreden voor de ouders.

Concertagenda

< 2019 >
Juli
  • Geen evenementen

Nieuwsarchief